19 apr. 2019

Avsnitt 79: Lisbeth FlisingEtt av Sveriges äldsta rhododendronträd, men i övrigt fanns inga växter att tala om på tomten när hon och hennes familj kom dit i början av 80-talet. Idag har rhododendronträdet sällskap av alltifrån järnört och klibbsalvia till tulpan- och näsduksträd, och här berättar Svenska örtasällskapets ordförande Lisbeth Flising hur hon skapat en trädgård med flera rum och en stor mångfald av växter, liksom om olika örters kulturhistoria och användningsområden. Hör bland annat vad du ska odla om du inte lyckas med dill, vad du kan plocka för att få lindring vid till exempel förkylning, och vilka växter som hindrar häxor och ormar från att komma in i huset. Hör också om växter som ger färg tidigt på våren, om de olika teman som Lisbeth har i sitt örtahjul, och hur hon anpassar trädgården till växterna istället för tvärt om. Dessutom får du veta vad du ska odla om du vill göra egna marshmallows.

Intervjun spelades in hemma hos Lisbeth i Lerum den 26 mars.

Vad är egentligen en ört? Lisbeth redogör för olika definitioner.
Medlemmarna i Svenska örtasällskapet kan byta fröer med varandra via post, och varje år packar Lisbeth omkring 1500 fröpåsar som skickas ut till medlemmar.
I programmet får du veta hur kardvädden har används i textilindustrin.

5 apr. 2019

Avsnitt 78: Marja WolpherHon odlar ingenting själv, men vet ändå mer än de flesta om odlares villkor. Som temahandläggare för mat, naturresurser och handel på Afrikagrupperna har Marja Wolpher träffat många småbrukare i bland annat Moçambique, och här berättar hon hur Afrikagrupperna stöttar odlare i en rad länder i södra Afrika genom att försvara deras rättigheter och föra deras talan i Sverige och EU. Hör bland annat hur biståndspengar och investeringar för att ”utveckla” jordbruket har resulterat i att stjälpa småskaliga bönder och gynna multinationella kemiföretag, hur viktigt det är att som odlare ha makten över sitt eget utsäde, och hur konventionellt jordbruk bygger på fosfor från det ockuperade Västsahara vars befolkning lever på flykt och är beroende av matbistånd. Hör också hur landgrabbing lett till att många bönder blivit av med sin försörjning, att småskaligt inte är lika med ineffektivt, och att flera FN-rapporter lyfter småskaligt agroekologiskt jordbruk som lösningen för en hållbar matförsörjning. Och så får du veta att kvinnliga bönder producerar runt 90 procent av maten på den afrikanska kontinenten, samtidigt som investeringar som ska underlätta jordbruket oftast går till män.

Intervjun spelades in i Stockholm den 20 februari.

Att kombinera odling av fruktträd med andra grödor kan till exempel vara bra för att hushålla med vatten. Foto från Moçambique av Marja Wolpher.
Marja berättar bland annat hur Afrikagrupperna jobbar för att försvara rätten att spara och använda eget utsäde. Foto från Moçambique av Marja Wolpher.
I programmet hör du hur en grupp odlare jobbar med uppförökning av kassava. Foto från Moçambique av Marja Wolpher.


22 mars 2019

Avsnitt 77: Olle OlssonHan är uppvuxen på det ekologiska jordbruket Ås Trädgård utanför Östersund, men när han lämnade hemstaden för att studera hade han inga som helst planer på att gå i föräldrarnas fotspår. Några år senare, när Olle Olssons passion för grönsaksodling väl väcktes, gick den däremot inte att stoppa, och idag driver han och några kompisar Lilla Jordbruket i Bergum utanför Göteborg. Här berättar han bland annat hur de gör för att bit för bit erövra fyra hektar mark som under många år legat i träda, om deras strävan att bedriva jordbruk som gynnar mångfald och bygger upp jorden istället för att utarma den, och hur de plöjer en gång men inte mer. Du hör också om målet att skapa ett småskaligt jordbruk i stor skala, på vilket sätt rationalitet och hållbarhet kan gå hand i hand, och om nya redskap för effektivisering inom Market Gardening. Dessutom pratar vi om hur viktigt det är att skilja på ”närproducerat” och ekologiskt, och konstaterar att närproducerat vid konventionell odling bara betyder att konstgödseln importerats och att bekämpningsmedlen sprutas i närområdet istället för någon annanstans.

Intervjun spelades in i hos Lilla Jordbruket i Bergum den 6 februari.

Gården i Bergum där Olle och de andra i Lilla Jordbruket bor och odlar, delas även med andra småbrukare som odlar ekologiska grönsaker för försäljning.
Olle förkultiverar nästan allt. Källaren fungerar som barnkammare innan plantorna får flytta till växthuset och slutligen vidare till friland.
I programmet hör du hur Lilla Jordbruket arbetar med andelsmodellen, liksom vilka övriga försäljningskanaler de använder för sina grönsaker.

8 mars 2019

Avsnitt 76: Katja JasseyI barndomens trädgård utanför Helsingborg var det naturen som styrde, och det fanns ingen i hennes närhet som smittade med något odlingsintresse. Ändå har hon varit odlare så länge hon kan minnas. Som liten köpte hon fröer och sådde såväl tagetes som bomull, och utanför alla lägenheter hon bott sedan hon flyttade hemifrån har hon hittat sig någon jordplätt att odla. Nu har Katja Jassey under många år bidragit till att göra Stockholm till en bättre odlingsstad, inte minst genom den skogsträdgård hon varit med och byggt upp i Bagarmossen, och om detta – liksom om sin odlingslott i Skarpnäck och familjens odlingar i Gambia – berättar hon här i Odlarna. Hör om koloniodling som antikapitalistisk rörelse, om getter som kommer och går med sådan punktlighet att man kan ställa klockan efter dem, och om projektet Orten odlar. Hör också om täckodling i såväl Gambia som Sverige, om druvor som räcker till hela koloniområdet, och om Katjas nästa plan för Bagis – en kollektiv hönsgård. Dessutom frågar vi oss varför pallkrageodlingar får så mycket mer uppmärksamhet än koloniodling.

Intervjun spelades in den 21 februari, hemma hos Katja i Bagarmossen i Stockholm.

I programmet berättar Katja hur hon och andra boende byggt upp en gemensam skogsträdgård i Bagarmossen – liksom om utmaningar med skogsträdgårds- och tillsammansodlingar. Foto: Katja Jassey
Katjas senaste odlingspassion – växter som hon kan färga garn och tyger med. Något som också lett till en syslöjdsrevansch. 
En del av odlingarna på gården i Gambia. Foto: Katja Jassey

9 nov. 2018

Avsnitt 75: Christer SanneRädda världen med mer fritid. Så skulle man kunna sammanfatta civilingenjören och samhällsforskaren Christer Sannes forskningsresultat. I Odlarna berättar han varför mindre lönearbete är en nödvändighet för att komma tillrätta med miljöförstöring och klimatkris – det budskap han ägnat sitt arbetsliv åt att framföra – men även hur han vigt den egna fritiden åt torpträdgården i Västmanland och samlande i naturens skafferi. Hör varför ny teknik ensamt aldrig kommer att kunna lösa miljöproblemen, varför mer tillväxt är oförenligt med minskad miljöförstöring, och hur svårt det är att få gehör för förslaget om en generell arbetstidsförkortning i ett samhälle där allt styrs av konsumtion. Hör också om svamptorkning med överskottsenergi, dumpstring av plantor, och hur Christer gör för att få plats med så mycket skörd som möjligt i frysen. Dessutom pratar vi om att göra sitt eget vin och bubbel.

Intervjun spelades in hemma hos Christer i Vasastan i Stockholm den 30 oktober.

Christer månar särskilt om alla de bärbuskar som finns i trädgården. 

Soppa är bara förnamnet... Hör om Christers förtjusning i nässlor och hur han använder dem i matlagningen.

Skörda utan att odla. Christer gillar att ta vara på sådant som varken kräver vattning, rensning eller gödsling.

12 okt. 2018

Avsnitt 74: Simone GrindNär hon kom till det slånbärsbevuxna skogsbrynet i Järna kände hon direkt att det var en plats där hon kunde få utlopp för sin lust att skapa positiv förändring. Idag finns allt från market garden och växthus till dammar och storkök på platsen, och här berättar Simone Grind hur hon och hennes fyra kompanjoner i odlingskooperativet Under Tallarna – på bara några år och med knappa ekonomiska resurser – byggt upp en gård helt från grunden. Hör hur de idag driver sitt jordbruk genom att odla till över 70 andelsägare, hur de blivit förebilder när det gäller odling på kommunal mark, och hur man hos Under Tallarna inte enbart odlar mat, utan även nya odlare. Hör också om täckodling med nedbruten kompost, om Järna som centrum för hållbar matproduktion, och hur Simone är med och bygger upp en odling på Vackstanäsgymnasiet. Dessutom får du veta vad det är för växt som kan fördubbla sin biomassa på fem dygn.

Intervjun spelades in i Under Tallarnas växthus den 2 oktober.

I skogens bryn, på gränsen mellan stad och land, har Under Tallarna byggt upp sin verksamhet.
I programmet berättar Simone hur de gjort när de byggt sitt växthus, som är lite nedsänkt för att ta vara på jordvärmen.
Komposterna är centrala i Under Tallarnas odlingar.


14 sep. 2018

Avsnitt 73: Börje Remstam
Färdiggrävt för 37 år sedan. Så står det på en skylt bland resliga blommor i trädgården hos Börje Remstam, ordförande i Fobo och för många känd som Mr Täckodling. Ogräsrensning och vattning är inte heller något som han ägnar sig åt, och här berättar Börje hur han slipper undan dessa sysslor – och får de frodigaste grödor man kan tänka sig – genom att kontinuerligt mata jorden med gräs, löv och växtdelar. Hör hur han knappt behövt vattna ens en torr sommar som denna, hur boken ”Den arbetsfria trädgården” av Ruth Stout helt ändrade hans sätt att odla, och hur hans ömsinthet om maskar och mikroorganismer gjort hans jord så välmående och näringsrik att han kan strunta helt i rekommenderade plantavstånd. Hör också hur han skapar rum med humle och klematis, hur han gärna odlar på höjden men ogärna gör raka kanter, och hur han efter ett möte med en psykiater började plantera blommor bland grönsakerna i trädgården. Dessutom får du veta varför han matar sniglarna med morötter.

Intervjun spelades in den 6 september hemma hos Börje söder om Eskilstuna.

I programmet får du veta varför Börje har så stor nytta av den intilliggande kyrkogården.
Hör hur Börje var så less på dahlior att han gav bort dem han ärvde av sin pappa, men nu själv har de mest högresta man kan tänka sig.
Sittplatser i trädgården har ett stort värde, betonar Börje.
Fler bilder från Börjes trädgård hittar du på Odlarnas Facebooksida.