12 juni 2020

Avsnitt 92: Ellen RönnbladHon längtade efter ett liv på landet, och flyttade till västgötska Uddebo – en sovande avfolkningsbygd där hus stod tomma efter att textilindustrin lagts ned. Idag, sex år senare, har hon varit med och återuppväckt orten genom att starta både gemensamhetsodling och ett kommersiellt mikrojordbruk, och här berättar Ellen Rönnblad hur hon och hennes partner Johannes förser boende i trakten med grönsaker odlade med ekologiska metoder. Hör hur deras lilla jordbruk kontrasterar mot den intilliggande vallåkern, hur odlandet idag blivit ett nio till fem-jobb, och hur de säljer sin skörd genom grönsaksprenumerationer, gårdsbutik och rekoringar. Hör också om den positiva corona-effekt de märkt på försäljningen, hur antalet småbruk i Sverige blivit väldigt många fler på bara några år, och vad mer än odling som fått Uddbo att blomstra.

Intervjun spelades in den 29 maj, hemma hos Ellen och Johannes i Uddebo.

Mitt i Uddebo finns stora åkrar, och Ellen och Johannes hyr en liten bit av dem till sin odling. Strax ovanför ligger det före detta väveriet, som nu fått nytt innehåll - bland annat ett tempeh-kök och ateljeér. 
Hemma på tomten - en kilometer från odlingen - har Ellen och Johannes ett litet växthus där de driver upp mycket plantor. Ellen föredrar att sätta ut färdiga plantor framför att direktså på friland. 
Ett 40-tal grödor odlas av Småbruket i Uddebo under en säsong - i den 200 kvadrat stora odlingstunneln bland annat ärtor, tomater och gurka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar