13 sep. 2019

Avsnitt 85: Liselotte AbelNär hon som barn såg hur de vuxna slängde skräp i havet knöt hon handen i fickan. För henne var naturen en kär vän som alltid fanns där när hon behövde tröst och lyssnade när hon inte kände sig hörd. Den har fortsatt att vara hennes trygga famn genom livet, och här berättar Liselotte Abel, idag psykoterapeut, hur den egna erfarenheten av naturens läkande kraft fick henne att, tillsammans med sin man, bygga upp Sörby Retreatcenter – en kursgård med odlingar och terapiträdgård där hon bland annat hjälper människor med utmattningssyndrom att återhämta sig genom grön rehab. Hör hur trädgården är utformad för att fungera i olika stadier av kris, om odlingarna som förser deras Krav-märkta kök med grönsaker, och hur de knutit kretslopp och minimerat anläggningens beroende av fossil energi. Hör också hur Liselottes knutna näve i fickan så småningom blev till mer aktivt engagemang för miljön, hur man som aktivist kan använda sig av Non Violent Communication, och hur svårt – men livsviktigt – det är att få återhämtning i ett samhälle som hela tiden driver på för att vi ska jobba och konsumera snabbare och mer. 

Intervjun är inspelad den 31 juli på Sörby Retreatcenter utanför Falkenberg.

Ett böljande landskap med mycket historia och byggnader som inte var sönderrenoverade. Det var bland annat det som fick Liselotte och hennes man att slå sig ner på platsen för 26 år sedan.

I växthuset trivs inte bara persikoträd och druvor utan också människor, och det används ofta för yoga och umgänge. På gården finns även ett tunnelväxthus som är mer avsett för produktion.

I terapiträdgården finns både designade delar och mer vilda, naturliga områden, liksom platser för både avskildhet och social samvaro. Allt för att passa olika sinnestillstånd och behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar