17 maj 2019

Avsnitt 81: Karoline Jönsson



När hon som 23-åring stod utan bostad flyttade hon tillfälligt tillbaka till byn där hon växte upp, till ett tomt hus invid familjens stall. Väl tillbaka blommade hennes kärlek till såväl vildvuxet som odling ut ordentligt, och den tillfälliga lösningen har nu blivit till åtta år. Här berättar Karoline Jönsson – bloggare, fotograf och kokboksförfattare som många känner från Insta-kontona Det gröna skafferiet och Självhushållningsprojektet – hur återvändandet till hembyn ledde till att flera pusselbitar föll på plats, och hur hon och sambon idag odlar och samlar en stor del av sin mat på egen hand. Hör hur odling kan ge minskat behov av konsumtion och minskad konsumtion mer tid till odling, hur mycket som finns att hämta gratis i naturens skafferi, och hur andras överskott kan hjälpa en att bli självförsörjande på frukt, bär och nötter. Hör också hur hennes miljö- och självhushållningstänk går igen i fler saker än maten, hur ett gammalt träd och mormoderns kunskaper hjälper Karoline att få finfin krukjord, och om lagring av olika grödor. Dessutom får du veta vad som i smaken kan liknas vid en nordisk passionsfrukt och får Karoline att bege sig till brofästet i Malmö.

Intervjun spelades in den 6 maj, hemma hos Karoline i Skurup i Skåne.

Karoline har återuppväckt gården som är en perfekt plats för både självhushållning och för arbetet som receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare.Växthuset som hon byggt av återbrukat material rymmer både persika och fikon. 
Buxbomshäckarna fanns när Karoline flyttade till gården, och passar bra in i hennes vision om en allmogeträdgård.
För Karoline är det självklart att det är odlingarna som ska vara inhägnade och inte hönsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar