18 sep. 2020

Avsnitt 93: Abdulhakim AlzoubiPå sitt över 50 hektar stora jordbruk i Syrien odlade de vete, kikärtor, linser och oliver. Men så kom kriget. Här berättar Abdulhakim Alzoubi hur han och hans föräldrar och syskon blev tvungna att lämna jorden som släkten brukat i generationer, men också hur de i sitt nya hemland Sverige tagit sig an igenvuxen åkermark och på bara ett par år byggt upp ett nytt jordbruk – Alzoubi Farm i Olofstorp utanför Göteborg. Hör hur de skapat en Krav-certifierad småskalig grönsaksodling på platsen som legat i träda i ett halvt sekel, hur odlingen rymmer allt från kål till melon, och hur de säljer sin skörd genom rekoringar, ekobutiker och självplock på gården. Hör också om minnena från olivskörden i Syrien, hur även Hakim och hans familj höll på att drunkna på flyktvägen som kostat tiotusentals människor livet, och om planen på att utöka odlingen och anställa människor som har svårt att få jobb i Sverige. 

Intervjun är inspelad den 28 augusti på Alzoubi Farm i Olofstorp.

Familjen Alzoubis arrenderar sin mark av Göteborgs kommun. När de först kom till platsen var den helt täckt av sly.

Minizucchini av sorten Habibi är en av paradgrödorna på Alzoubi Farm. I början var de svårsålda, men efter att ha smakat väljer många kunder dem framför de större varianterna av squash.

På Alzoubi Farm finns också tre stora tunnelväxthus där de bland annat odlar gurka, tomater och aubergine.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Kan ni inte intervjua någon som är duktig med odling i kallare klimat? (typ växtzon 6 och uppåt). Hade varit så intressant!
    Tack för en bra pod!

    SvaraRadera