22 okt. 2021

Avsnitt 99: Malin Lingnert


Ett stort kålhuvud fick henne att stanna till i scrollandet på Instagram, och hon bestämde där och då att odling skulle bli den hobby som hon saknade. Hon skulle inte bara odla fram ett likadant kålhuvud, utan så mycket grönsaker att den fem personer stora familjen slapp köpa. Det blev dock ännu mycket mer än så, och här berättar Malin Lingnert hur hon började sälja av skörden – direkt från jord till kund i familjens villaträdgård i Göteborg – och hur hobbyn nu blivit till jobb i egna företaget Backa köksträdgård. Hör vilken stor potential för matproduktion som finns i en vanlig villaträdgård, om det pedagogiska i att välkomna kunder till odlingen, och hur Malin gått ner mer och mer i tid på sitt jobb som kommunikatör till förmån för arbetet som småskalig grönsaksbonde. Hör också hur hon nu, vid sidan av trädgårdsodlingen, börjat väcka liv i en bit jordbruksmark i stadens utkant, om utmaningar med att skala upp odlingen, och hur hon tillsammans med andra odlare vill skapa en ny stadsnära samlingsplats för hållbar matproduktion.

Intervjun är inspelad den 21 juli, vid Malins nya odling i Skogome i Göteborg.

Att natur tas i anspråk för matproduktion är en av de främsta orsakerna till förlusten av biologiskt mångfald. Därför borde fler göra som Malin och utnyttja trädgården till att odla mat istället för att köpa.
Malins maskkomposter ger näring till odlingen i trädgården. Hon får även gödsel i form av gräs från barnens fotbollsplan som hon ännu inte har fått odla upp.
Genom att välkomna kunderna till sina odlingar kan Malin skapa medvetenhet kring matproduktion och miljö. På så sätt hoppas hon skapa hållbara ringar på vattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar