3 maj 2019

Avsnitt 80: Johanna Björklund



När hon utbildade sig till agronom såg hon inte alls sin framtid på universitetet – hon ville jobba praktiskt för ett mer hållbart samhälle. Men väl där i praktiken – som bonde på en demonstrationsgård för mjölkproduktion – kände hon att hon saknade vetenskapliga belägg för vad som egentligen är ett hållbart jordbruk, och hon återvände till universitetet för att själv forska efter svar. Idag är Johanna Björklund docent i miljövetenskap vid Örebro Universitet och en av Sveriges ledande forskare på hållbar livsmedelsproduktion. I Odlarna berättar hon en del av vad hon kommit fram till genom sin mångåriga forskning om mat och miljö, liksom om sin egen gård i Närke där hon både odlar för husbehov och har en skogsträdgård som ingått i hennes studier om agroforestry. Hör bland annat om de stora systemfel som måste lösas för att matförsörjningen ska bli hållbar, att en omställning av jordbruket också kräver förändrade matvanor, och att lantbruk utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel behöver vara grunden, men att även det ekologiska har en bra bit kvar till att bli hållbart. Hör också hur det kom sig att en alm och en ask fick Johanna att bosätta sig på sin gård, hur sallad kan få en helt ny innebörd när man blir med skogsträdgård, och att den som gillar bacon lika gärna kan äta mjölbaggar. Dessutom betonar Johanna att utrotningen av arter är ett lika stort hot som klimatförändringar, och att jorden behöver brukas på ett sätt som både binder kol och värnar biologisk mångfald.

Intervjun spelades in i Göteborg den 18 april.

Rosenkvitten är en av alla perenna växter som Johanna har i sin skogsträdgård. Hon brukar riva frukterna och frysa in för att sedan använda som citron.
Trädgårdsmållan är en favorit, både för Johanna och hennes höns.
"Fåren är mina tanter" säger Johanna. Om hon är stressad brukar hon krama på dem för att bli lugn. De hjälper henne också att hålla landskapet öppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar