14 sep. 2018

Avsnitt 73: Börje Remstam
Färdiggrävt för 37 år sedan. Så står det på en skylt bland resliga blommor i trädgården hos Börje Remstam, ordförande i Fobo och för många känd som Mr Täckodling. Ogräsrensning och vattning är inte heller något som han ägnar sig åt, och här berättar Börje hur han slipper undan dessa sysslor – och får de frodigaste grödor man kan tänka sig – genom att kontinuerligt mata jorden med gräs, löv och växtdelar. Hör hur han knappt behövt vattna ens en torr sommar som denna, hur boken ”Den arbetsfria trädgården” av Ruth Stout helt ändrade hans sätt att odla, och hur hans ömsinthet om maskar och mikroorganismer gjort hans jord så välmående och näringsrik att han kan strunta helt i rekommenderade plantavstånd. Hör också hur han skapar rum med humle och klematis, hur han gärna odlar på höjden men ogärna gör raka kanter, och hur han efter ett möte med en psykiater började plantera blommor bland grönsakerna i trädgården. Dessutom får du veta varför han matar sniglarna med morötter.

Intervjun spelades in den 6 september hemma hos Börje söder om Eskilstuna.

I programmet får du veta varför Börje har så stor nytta av den intilliggande kyrkogården.
Hör hur Börje var så less på dahlior att han gav bort dem han ärvde av sin pappa, men nu själv har de mest högresta man kan tänka sig.
Sittplatser i trädgården har ett stort värde, betonar Börje.
Fler bilder från Börjes trädgård hittar du på Odlarnas Facebooksida.

1 kommentar:

  1. Den där klematisen bör vara skogsklematis, Clematis vitalba. Den är en av föräldrarna till hybriden 'Summer Snow', som också nämndes. Skogsklematisen är om möjligt ännu mer kraftigväxande och kan nå höjder på 15 meter och klä in (och kväva) hela träd och träddungar, om förhållandena är goda.

    Tack Börje för intressant lyssning!

    SvaraRadera