1 sep. 2017

Avsnitt 55: Niklas Wennberg



Under uppväxten grävde han dammar och kanaler med syfte att plantera in fisk i en småländsk skog. Som vuxen ägnade han sedan många år åt teoretiskt miljöarbete från skrivbordet innan han återigen drog på sig stövlarna – denna gång för att plantera in grisar och odling i Sveriges näst största stad. Här berättar journalisten, miljökonsulten och stadsodlingsvägvisaren Niklas Wennberg om ambitionen att få fler att se sin mat i ögonen och hur han genom sitt företag Stadsjord, i samarbete med bland annat bostadsbolag, trossamfund och allmänhet, sett till att det i Göteborg numer, utöver plöjande grisar och kvartersodlingar, även finns rensande getter och växtnäringsproducerade fiskar. Hör hur aquaponisk odling potentiellt kan hjälpa till att rädda haven från utfiskning, att pallkragar kan vara bra så länge de inte används i greenwashingsyfte, och att betydligt fler kan bli mer än rika konsumenter. Hör också om att äta djur men då även själv ta karmasänkan av dödandet, om utgångspunkten att djur inte ska ha mer än en dålig dag i livet, och att minst 99 procent av dagens djurätande måste bort. Punkt. Dessutom får du veta vad av allt som Niklas odlar som eventuellt kan komma att användas i brännskadevård.

Intervjun är inspelad den 9 augusti, vid Stadsjords aquaponiska anläggning i Göteborgs slakthusområde.

Stadsjords bin i Slakthusområdet kan hämta mat i såväl Angered som Örgryte och producerar den godaste honung en kan tänka sig. 


I den aquaponiska odlingen kan det produceras 100 kilo grönsaker per kvadratmeter och år.


Är det hållbart att odla inomhus där det krävs mycket tillskottsbelysning? Antagligen inte, och Niklas ser framför sig att aquaponik framför allt ska kopplas till kallväxthus. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar