4 nov. 2016

Avsnitt 35: Charlotte Gouranios NycanderHon letade efter meningen med livet och hittade Holma Folkhögskolas nystartade kurs i ekologisk stadsodling – en utbildning som skapad för just henne. Idag är Charlotte Gouranios Nycander en av två odlare bakom Happy Onion Farm – ett jordbruk mitt i Malmö som varannan vecka levererar matkassar fyllda med giftfria grödor till ett 20-tal kunder i staden. Hur det är att vara en av Sveriges första stadsbönder, liksom om projektet Stadsbruk – som syftar till att ersätta outnyttjad stadsmark med just jordbruk – får du höra när Charlotte nu medverkar i Odlarna. Är det möjligt att försörja sig på en kvarts hektar kommersiell odling, kan bonde bli en yrkestitel för många fler stadsbor framöver, och varför behövs ens jordbruk i staden när det finns så mycket mark utanför? Vi frågar oss också varför det svårodlade är billigt och det lättodlade dyrt, hur en gör när en sätter en supernärodlad giftfri grödas prislapp, och varför skönhetsidealet för grönsaker i de stora matvarukedjorna fortfarande är så snävt – trots försök att bryta den rådande snygghetsnormen. Dessutom får du veta en hel massa mer om andelsjordbruk.

Intervjun är inspelad den 20 augusti i Malmö.

Happy Onion Farm är ett av flera stadsbruk i Västra Skrävlinge i Malmö, på ett fält som tidigare var tänkt som begravningsplats vid en kris.

Vilken gröda är egentligen mest odlingsvärd om en väger in både pris, utrymme och tidsåtgång? Det är en av många frågor som rör sig i huvudet på en stadsbonde. 

Charlotte och hennes kompanjon säljer idag sina grödor på marknader och genom prenumerationer på matkassar. Nästa år kommer det istället bli ett andelsjordbruk.. 

Fler bilder från Charlottes odlingar hittar du på Odlarnas Facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar