21 okt. 2016

Avsnitt 34: Sanna Töringe


Hon är bibliotekarien och bokslukaren som själv blev författare, och som idag kan fylla flera hyllplan med egna barnböcker, kokböcker och trädgårdsböcker. Hon är också matkreatören som folk köar för att få följa med på matresor till Italien, och olivoljeimportören som ser till att de finaste ekologiska olivoljorna från syditalien kittlar gommar även i Sverige. Och att Sanna Töringes kärlek till odling är tätt sammanflätad med hennes kärlek till mat går inte att ta miste på när hon i Odlarna tar dig med till sina två trädgårdar – den på Österlen och den i italienska Apulien. Hör vilka sallatssorter hon gillar allra bäst, vilken gröda hon skulle prioritera om hon bara fick ha ett pyttelitet trädgårdsland, och om konsten att göra olivolja. Hör också vilken sorts lavendel hon har i sin ”lavendeldamm”, hur hon betraktar sina trädgårdar som sovrum där hon ska kunna gå naken, och hur hon kände ”här och ingen annanstans” när hon hittade platsen för sin blivande trädgård allra längst ned på den italienska stövelklacken. Dessutom får du veta vad som hjälper mot sniglar på riktigt, och vilket som är den finaste present som Sanna någonsin fått.

Intervjun är inspelad hemma hos Sanna på Österlen den 19 augusti.

Sanna beskriver sin trädgård på Österlen som både vild och ordnad. Här finns många sittplatser och alltid någonstans där det är lä. I programmet hör du också om Sannas trädgård i Apulien och hur det är att leva med två trädgårdar.


”Jag längtade fysiskt efter kontrastfärger” säger Sanna om en tid då färgskalan i hennes trädgård var homogen och ”ton i ton”. Lyssna så får du veta mer om hur hon tänker kring färgsättning idag.


En plats där man kan gå i högklackat med ett cocktailglas i handen. Det var visionen när Sanna planerade sin utomhussalong, med en ram av breda rabatter, golv av kalksten från Öland och en damm av lavendel i mitten.


Fler bilder från Sannas trädgård på Österlen samt ett par från trädgården i Apulien hittar du på Odlarnas facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar