12 aug. 2016

Avsnitt 29: Sara BäckmoUnder uppväxten i Göteborgs skärgård fantiserade hon om en framtid i en fyr. Några år efter att hon fyllt 20 stod hon istället öga mot öga med sitt drömhem – rött med vita knutar – bland skog och ängar i Smålands inland. Där lever hon nu med fyra barn, man, höns, katter, stor fluffig hund – och sedan 2011 också med en köksträdgård som hon döpt till Skillnadens. Många är de som följer Sara Bäckmos odlingar i Skillnadens trädgård genom bloggen, boken och Youtube-kanalen med samma namn, och flitigt önskad av er lyssnare hör ni henne nu i Odlarna. Här berättar hon om den treåriga vägen till att bli sin och familjens egen grönsaksproducent – på bara några hundra kvadrat – om hur skönt det känns att kunna nobba grönsaksdisken i affären och hur odlingen helt förändrat familjens relation till mat. Du hör också hur hennes nyckel till grönsakssjälvförsörjning var att börja stort och sätta ribban högt, hur det är att ha ”tittrafik” i trädgården och hur odlandet halverat kostnader för mat- och hushållsartiklar samt gjort det lättare för henne och hennes man att jobba deltid. Dessutom beskriver Sara sin målbild – att innan dödsögonblicket få tänka ”fan, vad det blommar”.

Intervjun är inspelad den 19 juli hemma hos Sara och hennes familj, i deras hus i Skillnadens trädgård utanför Växjö i Småland.

Genom att visa att det går att vara självförsörjande på grönsaker i en medelstor villaträdgård – och att odlandet kan göra skillnad – hoppas Sara inspirera fler till att odla egna ekologiska grönsaker.
Hör om att hitta sin egen odlingsrytm, om att så och skörda hela året, och om att använda trädgården som skafferi.
Sara har hittat sin plats på jorden och åker sällan från Skillnadens någon längre tid. Om hon någon gång reser bort lämnar hon trädgården i händerna på sin man - ibland tillsammans med ett specialskrivet rim...


Fler bilder från Skillnadens trädgård hittar du på Odlarnas Facebooksida.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar