29 juli 2016

Avsnitt 28: Agnes Fischer



På förskolor och skolor, mellan gårdslösa lägenhetshus, och i en terrasserad trädgård kring den av LM Ericsson uppförda sekelskiftesvillan vid Albysjön i Botkyrka, skapar Boodla möjligheter för barn och vuxna att odla staden. I det här avsnittet hör du hur Agnes Fischer, en av Boodlas grundare, genom kunskapsspridning om ekologisk odling vill få stadsbor att knyta an till jorden – och därmed förbättra förutsättningarna för en hållbar värld. Vad har odling med demokrati att göra, hur kan grönsaksland öka känslan av trygghet, och varför är stadsodling en viktig pusselbit för ekologisk och social hållbarhet? Du hör också om växter med stark egen vilja, om skillnader mellan konventionell ekologisk odling och permakultur, och hur du designar en odlingsplats med högsta säkerhetsklass – skyddad från både rotogräs, sniglar och rådjur. Dessutom berättar Agnes hur det kan vara att växa upp i en ekologisk handelsträdgård, varför hon länge var så avigt inställd till vinbär, och vad man egentligen gör med en smoothiecykel.

Intervjun är inspelad i mitten av juni i Gula villan Subtopia, Boodlas högkvarter mellan Fittja och Alby i Botkyrka, Stockholm.

Agnes tror på staden som en hållbar plats om den planeras på ett människo-/miljövänligt sätt, tex med möjlighet till odling. Ett mål är att lägenhetsbor ska känna sig lika hemma i Boodlas trädgård som i en egen villaträdgård.

Odling kräver kunskap som är långt ifrån självklart att den"sitter i händerna" av sig självt. Genom att låta stadsbor komma i kontakt med jorden hoppas Boodla kunna öka förståelsen för ekosystem och miljö. 

Intill Gula villans trädgård har Boodla tillgång till ett växthus där de bland annat driver upp småplantor.

Fler bilder från Gula villan Subtopia i Botkyrka hittar du på Odlarnas Facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar