15 jan. 2016

Avsnitt 14: Rune Kalf-HansenMan behöver inte nödvändigtvis odla så mycket själv för att odling ska ha en avgörande plats i ens liv. I det här avsnittet träffar vi Rune Kalf-Hansen, välkänd kock som länge varit föregångare när det gäller ekologisk mat i säsong. I en tid när många restauranger skröt om råvaror influgna från andra sidan jorden började han arbeta med närodlat, och idag driver han och sonen Fabian snabbmatsrestaurangerna Kalf och Hansen med 100 procent ekologisk säsongsmat. De har ett nära samarbete med både yrkesjordbrukare och kolonister och i Odlarna förklarar Rune sin kärlek till producenterna samt berättar varför han gärna anlitar trädgårdsmästare för att få se sina råvaror växa upp. Du hör också om odlingarna ”På spåret” under Skanstullsbron i Stockholm, och vad Kalf och Hansen har i sina lådor där, samt varför det är en större – och roligare – utmaning att använda det som finns än att köpa det som egentligen inte finns. Rune, som tillsammans med örtspecialisten Lisen Sundgren gjort kokboken Det Vilda köket, berättar dessutom hur han fick tillgång till ett helt nytt smakregister när han lyfte blicken från trädgårdslandet och inkluderade naturen. Lär dig vilka ogräs som hör hemma på tallriken, samt vad du kan plocka med hem till köket även nu under vintern.

Intervjun är inspelad på Kalf och Hansen vid Mariatorget i Stockholm.

Engagemanget för schyssta råvaror har smittat av sig även på andra områden i Runes liv, och på Kalf och Hansen-restauranger genomsyrar ekotänket inte bara råvarorna på tallriken utan även inredningen och personalens kläder.
Odlare är Runes stora idoler. På en av sina tidigare restauranger hade han en anställd trädgårdsmästare, och maten på Kalf och Hansen kommer bland annat från På Spåret och från kolonister som vill att överbliven skörd tas tillvara.
Vad prioriterar man att odla om man har två pallkragar att förfoga över? Hör hur Rune och kollegorna på Kalf och Hansen har tänkt när de valt grödor till sina odlingar i Trädgård på Spåret.


Fler bilder från restaurang Kalf och Hansen och Trädgård på Spåret finns på Odlarnas facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar