11 dec. 2015

Avsnitt 13: Stefan Sundström
Många känner Stefan Sundström som låtskrivare och artist, och han har otaliga skivsläpp i bagaget, men hans miljöengagemang kombinerat med ovilja att slava under Mammon har också gjort honom till en hängiven odlare med blicken riktad mot självförsörjning. I Odlarna hör du hur han syrar allt från tobak till mört, om odling som politisk handling och hur han gör för att värma jorden och få tre skördar om året från samma jordplätt – helt utan att det drabbar elräkningen. Du får också veta hur Stefan, som även skrivit flera böcker och jobbar för tidningen ETC, gör sin egen biokol och vilka grödor som passar bra om man vill göra egen barnmat. Dessutom berättar han hur komposten hjälper honom mot existentiell ångest, vad han har i sitt egentillverkade snus, och varför odlingen gör att han sover lite godare om natten. Och så delar han med sig av några känsloladdade ting som blivit del av kretsloppet genom hans kompost.

Intervjun är inspelad i Stockholm den 4 december.

Under uppväxten i Farsta drömde Stefan om livet på landet, och när han själv blev pappa flyttade han och familjen till Färingsö utanför Stockholm. Där bor han och frun än idag, om än lite mer bekvämt än när de först flyttade dit... 
Att kunna odla sin egen mat ger en känsla av trygghet och är ett bra komplement till musiken om en vill slippa jobba med vad som helst för pengar.


Stefan drömmer inte bara om att bli självförsörjande på mat, utan också på el. På tomten och taket har han solceller och när han fyllde 50 fick han ett eget vindkraftverk i present. I podden berättar han hur det hjälper honom i hans odlande.


Fler bilder från Stefans odlingar i trädgården på Färingsö hittar du på
 Odlarnas Facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar