28 jan. 2016

Avsnitt 15: Karin BerglundI nästan hela sitt liv har hon levt med någon form av trädgård, men det var först när hon som journalist granskat den smutsiga handeln med baslivsmedel som hon blev odlare på allvar. Idag, ett tiotal trädgårdsböcker senare, är Karin Berglund  en älskad förebild för många med kärlek till växtvärlden, och här hör du bland annat hur hon sa upp sig från sin fasta tjänst på DN för att skriva det som blev Din trädgård. En handbok hon först inte ville göra men som idag återfinns i otaliga hem. Karin beskriver också hur hon som barn under krigsåren njöt av trädgårdens dofter medan hennes mamma odlade mat mer av nöd än av lust, samt hur hon idag skapat sitt eget paradis, fullt av berättelser och minnen från människor hon tycker om. Hör om de honungsrosdoftande festerna, om syrenbuskarna som fick henne att köpa ett ruckel, och om hur hon hanterar objudna gäster som vill rensa ogräs. Dessutom får du veta mer om Mudimums och om Karins kommande bok Det var en gång en trädgård.

Intervjun spelade vi in i Karins 1800-talshus bland de smala gränderna i Kvarnbyn i Mölndal. På glasverandan med utsikt över trädgården.

Hör varför Karin brukar rekommendera böljande linjer i trädgården, fast att hon själv egentligen föredrar raka. Och vilken blomma som får henne att känna att saker och ting kommer att bli bra.

Trädgården är inte bara det man ser med ögonen, konstaterar Karin, utan även andra sinnen berörs. Dessutom kan en trädgård existera lika mycket i fantasin som i verkligheten.

Vad gömmer sig under snön i Karins trädgård, och vilken färgskala går den i om sommaren? Lyssna så får du veta.

Fler bilder från Karins snötäckta trädgård finns på Odlarnas facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar