16 okt. 2015

Avsnitt 9: Karin EliassonHur skapar man en trädgård som lever upp till minnet av en av Sveriges mest älskade författare? I detta avsnitt av Odlarna får du möta Karin Eliasson – som mitt i läkarlinjen fastnade i myllan och blev trädgårdsmästare – och som de senaste åren varit konstnärlig ledare för trädgårdarna vid Astrid Lindgrens Näs. Hör henne berätta hur hon tänkt när hon skapat en ”Astrid Lindgrensk” park, trots att Astrid egentligen inte var någon trädgårdsmänniska.
Förutom Småland blir det en hel del Andalusien, där Karin under flera år drev ett pensionat med olivlund och köksträdgård. Du får också höra hur du gör för att odla egna hjortron, om ”vitamintabletter” för växter och hur du undviker vanliga misstag när du planerar din trädgård. Karin, som skrivit böckerna Känsla för jord, Grönt! och Smakfullt!, berättar dessutom hur du kan använda fruktträd och bärbuskar på sätt som du kanske inte tidigare tänkt på.

Intervjun spelades in hemma hos Karin i Årsta den 9 oktober.

Att man kan få stora skördar även på balkongen märks hemma hos Karin i Årsta, där bland annat tomater frodas i en stor odlingslåda. När Karin är på Astrid Lindgrens Näs sköts de om av hennes sambo Johannes. 


Odla det du helst vill äta. Det är ett av många råd som Karin, som även jobbat som trädgårdsrådgivare åt privatpersoner, ger i detta avsnitt av Odlarna.

Hemma odlar Karin även chili, en ingrediens hon inte gärna är utan när hon lagar mat. I podden får du höra hur barndomsåren i Vietnam finns med henne i odlandet. 
Fler bilder från Karin Eliassons balkongodlingar och även bilder från trädgårdarna på Astrid Lindgren Näs finns på Odlarnas Facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar