30 okt. 2015

Avsnitt 10: Annelie JohanssonSå ett frö! Så lyder titeln på boken som nyligen utsågs till Årets Trädgårdsbok, och i det här avsnittet får du möta författaren bakom den – trädgårdsmästaren Annelie Johansson. Boken har hon skrivit som en del av sitt arbete med Lek Odla Väx, en verksamhet på Rosendals Trädgård som ska väcka odlingslust och skapa förståelse för ekologi och kretslopp hos barn. Detta avsnitt innehåller alltså en hel del inspiration för dig som vill ha sällskap av små individer i trädgårdslandet – och få dem att vilja stanna kvar. Hör varför det är viktigt att väcka odlingslusten tidigt i livet, hur du planerar en trädgård som tilltalar barn – helt utan studsmatta – och vilken gröda som brukar göra störst succé på "barnens skördefest". Annelie, som även jobbar som projektledare för Swedish Society of Public Parks and Gardens, SSPPG, berättar också om parkers betydelse för att locka turister, liksom om Rottneros Park i Värmland där hon tidigare jobbat som chefsträdgårdsmästare. Dessutom får du höra om en kompost så effektiv att den kan användas till att koka ägg.

Intervjun är inspelad på Rosendals Trädgård den 14 oktober. 

I Lekträdgården upptäcker förskolegrupper odlingens fantastiska värld. Där finns bland annat den gröda som är Annelies favorit att odla med barn – vilken det är hör du i programmet.
Att locka djur till trädgården kan vara ett sätt att göra den intressant även för barn, tipsar Annelie Johansson.
Spadar i väntan på deltagarna i projektet Lek Odla Väx. Det senare är också namnet på handboken, skriven av trädgårdspedagogerna Eva Svensson och Klara Palerius, som nämns i podden.

Fler bilder från Rosendal och projektet Lek Odla Väx! hittar du på Odlarnas Facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar