13 nov. 2015

Avsnitt 11: Christina SchafferÄr du nyfiken på skogsträdgårdar, agroforestry och stadsodlingens roll för en hållbar matproduktion? I det här avsnittet träffar vi Christina Schaffer, som forskar om just dessa saker på Stockholms universitet, där hon också startat en tvärvetenskaplig kurs på temat stadsodling. Hon bygger sin forskning på både egna och andras erfarenheter och du hör henne berätta om skogsträdgården, tillika försöksodlingen, som hon anlagt på sin gård i Bergslagen, liksom om tillsammansodlingen i Högalidsparken i Stockholm där hon varit delaktig. Lär dig vad som egentligen menas med permakultur, hur stor yta man behöver för att bli självförsörjande på grönsaker, och varför skogsträdgårdsodling, trots namnet, passar så bra i stan. Christina berättar också hur du odlar rotsaker utan att behöva ta ett enda spadtag och om nya spännande bär och bladgrönsaker. Dessutom får du veta vad du kan göra för att få en riktigt stor självförtroendekick.

Intervjun spelades in den 3 november på Christinas arbetsrum på naturgeografiska institutionen på Stockholms universitet.

Vad händer när man börjar odla på en offentlig plats som tillhör alla? Det undrade Christina Schaffer och började odla med andra i parken i sitt kvarter.

Att odla kan vara ett sätt att återta utrymme och göra en plats till ”sin” i städer där bilar och kommersialism tagit över.
Det finns massor med överblivet material som kan användas när man bygger upp en odling, allt från byggsäckar till virke. "Ta vad du råkar komma över" tipsar Christina i podden.


Odlarnas Facebooksida hittar du fler bilder från tillsammansodlingen i Högalidsparken. Där finns även bilder från Christinas gård i Kopparberg samt från odlingarna på Stockholms universitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar