22 dec. 2017

Avsnitt 63: Helena von BothmerVolontärtiden hos Moder Teresa fick henne att vilja jobba nära naturen och utbilda sig till agronom. Tanken var att ägna sig åt biståndsarbete, men så kom hon i kontakt med permakultur och när hon och hennes man letade efter en plats där de kunde få utlopp för sina teoretiska universitetskunskaper genom händerna hamnade de på Sydkoster. Där har de nu under 25 år byggt upp och drivit Kosters trädgårdar, en plats där odlingar, gårdsbutik och restaurang är tätt knutna till varandra och där det är lika viktigt att vårda relationer mellan människor som att vårda jorden. Här berättar Helena von Bothmer hur det kom sig att de slog sig ner på en ö fem kilometer ut i havet utanför Strömstad, om drivkraften att inspirera till odling och hållbarhet genom permakultur, och hur det är att driva verksamhet på en plats som har knappt 300 bofasta men nästan 300 000 besökare under några få sommarmånader. Hör också hur Helena under några uppväxtår i Liberia var så van vid avokadodunsar på taket att hon inte förstod lyxen i att ha ett avokadoträd precis utanför dörren, hur trädgårdskomposten på Kosters trädgårdar är en del av den nioåriga växtföljden, och om Helenas slogan ”köp två betala för tre”. Dessutom pratar vi en hel del om att gödsla med tång.

Intervjun är inspelad på Kosters trädgårdar den 18 december.

I trädgården finns bland annat ett fint gammalt växthus ditflyttat från Vara-slätten, en gårdsbutik, och en restaurang byggd av halmbalar putsade med lera.

På vintrarna fungerar ett av växthusen som hönsgård. Där får hönorna dagsljus samtidigt som de kan sandbada under det stora fikonträdet.

Trädgården ligger mot söder, skyddad i en liten dal mellan berghällar. Det utmärkta mikroklimatet var en av de saker som fick Helena och hennes man att bygga sin verksamhet just här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar