8 dec. 2017

Avsnitt 62: Johnny AndreassonUpptakten var ett Konsum-besök i värmländska Koppom. Med sig därifrån hade Johnny Andreasson några fröpåsar och när han sådde dem vid kollektivet där han bodde sa det klick. Han ville prova fler och fler sorter, och när han några år senare flyttade från Södermanland till Lappland hade han Duetten lastad med 2000 plantor. Ytterligare ett antal år och flyttar senare – 1982 – startade han och sambon Barbro Adielsson sin fröfirma, 425 meter över havet i Runåberg i Ångermanland. Idag har de över 700 frösorter i sortimentet och här berättar Johnny om drivkraften att tillgängliggöra en mångfald av goda sorter som är motståndskraftiga mot skadeangrepp och klarar nordligt klimat. Hör om Runåbergs ekologiska fröodlingar i Portugal och på den svenska västkusten, hur de som liten fröfirma i EU måste tampas med regelverk anpassade efter de stora jättarna, och hur det kommer sig att de som fröförsäljare uppmanar folk att odla sina egna fröer. Hör också hur de påverkades av nedfallet från kärnkraftshaveriet i Tjernobyl, hur man effektivt sprider kvickrot över två hektar mark, och hur det gick när ungdomar på drogavvänjning i Värmland åt ett bord fullt av odefinierade svampar. Dessutom får du veta vilken sorts betor som vann när Johnny och Barbro lät sina barn göra smaktest med ögonbindlar.

Intervjun är inspelad den 1 december hemma hos Johnny och Barbro i Spekeröd i Bohuslän.

I många år lagrades och packades alla fröer i ett litet utrymme i en lada. Nu har arbetsytan utökats till nedervåningen på ett intilliggande hus - överallt finns hyllor med fröer från golv till tak.
I ladan finns även tryckpressen där fröpåsarna förses med det för Runåberg karaktäristiska typsnittet Bodoni smalfet.
Johnny har odlat på 29 olika platser, från Ystad i söder till Gafsele i södra Lappland. Men aldrig så länge som i Spekeröd i Bohuslän där Barbro är uppvuxen och där de nu bott och odlat fröer sedan 1987.
2 kommentarer: