5 maj 2017

Avsnitt 47: Henrik SjömanSom nioåring tjatade han till sig ett trädgårdshandelsjobb för att finansiera sitt stora fiskeintresse. Väl där utvecklades hans nyfikenhet för växter och när han senare lärde sig mer om träd som träd- och buskansvarig på ännu en handelsträdgård var han såld. En kväll då vinet flödade ledde till trädstudier i Kina och Rumänien – och en doktorstitel – och idag är Henrik Sjöman både forskare på SLU Alnarp och vetenskaplig intendent på Botaniska i Göteborg, två tjänster med fokus på just träd. Han är även en av huvudförfattarna bakom Träd i urbana landskap – 2016 års trädgårdsbok enligt Gartnersällskapet – och en av expertrösterna i Odla med P1, och när han nu medverkar i Odlarna finns träden med från början till slut. Hör bland annat hur han lyckas få plats med 32 träd i en liten radhusträdgård, varför hagmarken kring familjens sommarstuga ser ut som ett tivoli och vilket träd som färgar hela sovrummet rosa under hösten. Hör också hur träden påverkar öldrickarmiljöerna i en stad, om den väsentliga skillnaden mellan att plantera träd som överlever och träd som verkligen levererar, och varför mångfald alltid är det bästa – även när det kommer till träd. Dessutom får du veta varför kampen för tv-eken tråkigt nog kom 50 år för sent.

Intervjun är inspelad den 24 april i biblioteket på Göteborgs Botaniska.

Hur är det möjligt att få sol i en liten radhustäppa med 32 träd? Svaret får du i detta avsnitt. Foto: Henrik Sjöman
I programmet berättar Henrik om betydelsen av träd i urbana miljöer och hur du ska tänka för att olika träd ska nå sin fulla potential. På bilden en Magnolia obovata. Foto: Henrik Sjöman


Hör om den här björkskogen i Kina, och den alldeles särskilda plats som den har i Henriks hjärta. Foto: Henrik SjömanInga kommentarer:

Skicka en kommentar