21 apr. 2017

Avsnitt 46: Gerben Tjeerdsma­Han har arbetat med växter ända sedan han som 13-åring tog extrajobb i plantskola – i alla fall om man bortser från tiden då han som nyinvandrad till Sverige sålde bilvax och skinnjackor. Och efter alla år i yrket, bland annat som ansvarig för Universeums regnskog och Alpinhuset på Botaniska i Göteborg, går han nu även själv med på att kalla sig trädgårdsmästare. Idag arbetar Gerben Tjeerdsma för fullt med sin egen plantskola och uppbyggnaden av en besökspark på Råda Säteri i Mölnlycke, och om detta berättar han förstås här i Odlarna. Du hör också om växtresor till bland annat Lesotho, om motstånd mot zontänkande och om att plantera björnlokor för att skapa vild känsla i grannens trädgård.  Dessutom om snödroppsträd, om hur avkopplande det kan vara att bo på sin arbetsplats, och om växter han skulle välja till en Sydafrikadel i parken på Råda säteri. Och så får du veta hur det gick till när Gerben och hans kollegor upptäckte en ny art.

Intervjun är inspelad den 11 april på Råda Säteri utanför Göteborg, där Gerben bor och arbetar.

När Gerben kom till Råda säteri hade utemiljön stått i träda i många år och bestod mestadels av gräsytor. Hör hur han gjort för att skapa en park som idag är så vacker att den inte bör missas.Gerben berättar om vikten av att lära sig trädgårdshantverket från grunden

Som tonåring arbetade Gerben på en plantskola där plantorna stod på friland och grävdes upp först när en kund skulle handla. Idag driver han sin alldeles egen plantskola på Råda säteri.

Fler bilder från plantskolan och parken vid Råda Säteri hittar du på Odlarnas Facebooksida.

1 kommentar:

  1. hoe kan ik planten vinden die u verkoopt?en komt u bijv ook in boskoop bij geerts?

    SvaraRadera