8 apr. 2016

Avsnitt 20: Sutip Austad



Under sin uppväxt som pantsatt barnarbetare i Thailand fann Sutip Austad, bokaktuell med ”Den asiatiska köksträdgården”, sin tröst och glädje i naturen. Sitt särskilda förhållande till jord och växter har hon burit med sig sedan dess, och när hon som vuxen jobbsökande fick höra från den svenska arbetsförmedlingen att ”hon som invandrare var chanslös” var det återigen naturen – i kombination med ilska och en bit mark i Bohuslän – som blev hennes räddning. Idag står kockar runt om i Sverige i kö för att få servera Sutips ekologiska grönsaker, och om du lyssnar på det här avsnittet av Odlarna förstår du varför de växter hon rör vid blir till guld. Hör varför hon är sparsam med gödsel, hur hon gör grödor som ingen vill ha till de mest populära, och vilken stor skatt stadsbiblioteket kan vara när man ska lära känna jorden i ett nytt land. Du får också veta mer om gynura, bittergurka och Thip-timjan, samt höra hur Sutip på 70-talet, genom att skryta om matlagningskunskaper hon egentligen inte trodde att hon hade, fick kryddor som citrongräs och chili att göra entré på tallrikar i Sverige. Dessutom får du äntligen svar på hur många nässelskott det går på ett kilo.

Intervjun spelade vi in den 28 mars, på Sutips gård utanför Stenungssund på Västkusten.

Sutip har sex växthus, totalt hundratals meter odlingsbäddar. Hon odlar på beställning åt restauranger och grossister och sköter alla odlingar på egen hand. I huvudet kan hon se varje centimeter framför sig. Omkring 60 olika grödor blir det i år.

Genom att plocka och sälja nässlor och svamp fick Sutip pengar till att starta sina odlingar på Austad gård. 

I ett av sina växthus har Sutip skapat sitt Thailand. Där odlar hon asiatiska grönsaker. 

3 kommentarer:

  1. Så inspirerande, Sutip! Tack för dina betraktelser :)

    SvaraRadera
  2. I början av avsnittet pratar sutip om en medicinalväxt som heter kinura, jag hittar inget om den på nätet. Har ni nån info om hur man odlar den? Mvh Susanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susanne!

      Växten Thip pratade om stavas Gynura. Det är dock egentligen ett helt släkte, så vi vet inte om alla arter är ätliga eller har de medicinska effekter som hon pratade om. Har inte själva provat att odla den, men förhoppningsvis kan du hitta mer information på nätet nu när du har rätt stavning!

      Allt gott,
      Anna och Olof

      Radera