23 mars 2018

Avsnitt 65: Josefina Oddsberg GustafssonHumletatueringen som hon skaffade som 18-åring var möjligen ett tecken på vad som komma skulle, men det var inte förrän ett drygt decennium senare som insekter blev hennes fokus på allvar. Här berättar Josefina Oddsberg Gustafsson hur hon i 30-årsåldern lämnade mediebranschen för att utbilda sig till biolog och hur en promenad i nationalstadsparken ledde fram till att hon och en kompis startade Bee Urban – ett företag som jobbar för biologiskt mångfald i urban miljö och som idag ligger bakom en mängd odlingar och bikupor i både Stockholm och andra städer. Hör hur deras idé först bara stöttades av ”friends, fools and family” men sedan blev så populär att de nu säger nej till fler kupor i innerstaden, om deras takodlingar på kontorshuset Garnisonen, och om arbetet med att få lantbrukare att plantera bigrödor. Du hör också varför så många pollinatörer har det tufft, hur du kan göra för att stötta vilda bin, och varför biodling är bra om man behöver varva ner. Dessutom får du veta varför stadshonung ofta är extra smakrik.

Intervjun spelades in den 26 februari vid Bee Urban Evolution Lab i Garnisonen i Stockholm.

På ett tak på Garnisonen skapar Bee Urban ett labb där de ska testa och demonstrera olika odlingsmetoder. De har bland bäddar för ätbart och snittblommor. 

På taket bygger de också ett uterum för odling och evenemang - i programmet berättar Josefina om de utmaningar som det inneburit att anlägga en takodling på en K-märkt fastighet. 

En del vilda biarter är redan utrotade och många andra är hotade. Så tänk gärna på bina när du planerar din odling. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar