9 mars 2018

Avsnitt 64: Peter StreijffertBefinner man sig utanför tullarna i Stockholm är det lätt att börja fantisera om den stora mängd mat som skulle gå att odla på alla outnyttjade ytor mellan husen. För Peter Streijffert stannade det inte vid fantasi – han gjorde slag i saken och anlade en grönsaksodling på bostadsrättsföreningens mark utanför lägenheten i Hammarbyhöjden. Mitt i odlingen har han också en pop-up-restaurang där han gör det som han menar att många erkända restauranger vill men inte lyckas med – det vill säga låter gästerna följa maten från skörd till tallrik. Här berättar Peter, som tidigare jobbade som journalist, om den stigande odlingsfebern som gjorde att han tillslut inte längre kunde hålla odlandet på avstånd, liksom hur han idag förenar den med sina andra stora intressen – matlagning, vin – och ukulelespel. Du hör om att göra först och fråga sedan, hur Peters restaurang i Nynäshamn blev både succé och fiasko samtidigt, och om att på varje hundpromenad spetsa öronen och lyssna efter kommunala gräsklippare. Hör också om att hämta tillbaka grannars trädgårdsrens från skogen, att den bästa gödningen är den som finns i ens närhet, och att det går utmärkt att göra bokashi – även utan de ”preparat” som försäljarna hävdar är nödvändiga för att processen ska fungera. Sist men inte minst ger Peter – som skrivit boken Vego och vin – tips på hur du gör maten mer rödvinskompatibel.

Intervjun är inspelad den 28 februari hemma hos Peter i Hammarbyhöjden.

För att inte grannarna ska tycka att odlingsbäddarna ser tråkiga ut ser Peter till att ha färdiga plantor att sätta ut så fort temperaturen tillåter. Utan bostadsrättsföreningens gillande – ingen odling. 

I programmet pratar vi bland annat om odlares förmåga att se frodiga grönsaker framför sig, även de tider på året när de inte finns där. 

Det som göms i snö… På denna bild är det hugelbäddar som Peter byggde när föreningen fällt sjuka träd. 

1 kommentar:

  1. Jag är glad att han tar upp bokashi ca38min in i klippet

    SvaraRadera