24 mars 2017

Avsnitt 44: Agnes StuberÖnskan att få utveckla sitt intresse för växter utan att bli tillrättavisad eller mansplainad fick fotografen Agnes Stuber att starta Facebookgruppen Växtgäris – ett eget rum för växtintresserade kvinnor och icke-binära, fritt från rasism och sexism. Under året som gruppen funnits har antalet medlemmar ökat i samma snabba takt som antalet krukväxter i Agnes lägenhet, och som medverkande här berättar Agnes om såväl Växtgäri-världen som om sin egen året-runt-grönskande krukväxtvärld inomhus. Hör om blad som dansar, om en blomma så vacker att den får lov att lukta hur illa som helst, och om en skönhet som har en stjälk mönstrad som glassen stracciatella. Du hör också om att odla krukväxter från matsvinn, varför det behövs ett särskilt växtforum vigt åt kvinnor och icke-binära, och om ångesten i att lämna sina växter i händerna på någon annan. Dessutom är detta avsnitt en påminnelse om något som i dessa tider inte kan betonas nog – nämligen vikten av att hålla en respektfull ton – både i sociala medier och när vi möts öga mot öga.

Intervjun är inspelad den 19 mars i Agnes lägenhetsdjungel i Rågsved.

Genom Växtgäris-gruppen har Agnes både fått nya växter och nya vänner.
Finns det växter som är giftiga för katter och varför är det egentligen så mycket hål i vissa av Agnes växter? Det är två av frågorna som besvaras i programmet.

Agnes är extra förtjust i växter med intressanta mönster och bladformer. Att byta växter och sticklingar istället för att köpa kan vara ett sätt att komma bort från den konsumtionshets som även finns när det gäller växter.

Fler bilder av Agnes växter hittar du på Odlarnas Facebooksida och på hennes Instagramkonto @lilladjungeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar