Efter flera år som kock på fine dining-krogar fick han nog av restaurangbranschens testosteronkultur, sa upp sig från den stjärnmärkta restaurangen i London och började istället ta sig an maten genom trädgårdsmästaryrket. Idag ansvarar Niklas Karlsson för 1,2 hektar biodynamisk odling som köksträdgårdsmästare på Rosendals trädgård, en roll och plats där hans intresse för smak och hans intresse för ekologisk matproduktion kan förenas på ett sätt som egentligen borde vara självklart alltid. Som medverkande här berättar han bland annat varför han väljer bort både grävning och traktor, vad han brukar knarka på Youtube, och hur han försöker öka förståelsen mellan de som odlar och de som tillagar – något som är lättare sagt än gjort. Du hör också hur det gick med hans försök att jobba som trädgårdsmästare på dagen och kock på kvällen, om strävan att göra det gästtäta Rosendal helt och hållet självförsörjande på grönsaker, och om en ekologisk odlingsmetod så effektiv att Paris miljonbefolkning kunde försörja både sig själva och andra med grönsaker under 1800-talet. Dessutom får du veta vad Niklas odlar i sin privata trädgård invid trädgårdsmästarbostaden på Rosendal.
Intervjun är inspelad den 28 februari, i ett av växthusen på Rosendals trädgård.
|
Hur smakar en plats? Det är en av de frågor som avhandlas i detta avsnitt. |
|
Du har den jord du har – det handlar om att bruka den så att den uppnår sin fulla potential, säger Niklas. |
|
I programmet hör du hur de planerar odlingen på Rosendal för att få fyra skördar per bädd och säsong. Du hör också om vikten att underhålla händernas yrkesgester. |
Fler bilder från Rosendals trädgård hittar du på
Odlarnas Facebooksida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar