16 dec. 2016

Avsnitt 38: Mårten ThorslundDet var när Mårten Thorslund fick barn som han började sätta spaden i jorden på allvar. Vid sidan av att börja odla, bytte han sitt jobb inom marknadsföring av slit- och slängvaror mot en utbildning till miljövetare, och startade Matsvinnet.se - ett initiativ för att minska den stora mängd mat som slängs i Sverige med enorma konsekvenser för miljö och klimat som följd. Här berättar Mårten om sitt eget odlande som en lärandeprocess och viktig del för att få förståelse för ett större sammanhang av socialt och miljömässigt hållbar livsmedelsproduktion. Du får bland annat veta att uppemot var tredje kasse mat som svenska konsumenter köper aldrig äts upp, varför det i sammanhanget är så viktigt att vi litar till våra egna sinnen, och hur vi kan förhindra att mat blir sopor – både den från egna odlingar, den vi bär hem från affären och den i affären. Du får även höra om ångkokt sallat, hur Mårtens ormformade gerillaodling i Djursholm blev fullt legal, och varför han som odlare slänger mindre mat. Dessutom frågar vi förstås om han någonsin blivit sjuk av att äta det som många andra skulle ha slängt.

Intervjun spelades in i Stockholm den 9 december.

Hur kan vi få den mat som vi odlar att hålla längre? Det är en av de saker som Mårten tipsar om i programmet. Foto: Mårten Thorslund
Hör om Altorpsormen och hur ideellt engagemang kan betala sig i ökade odlingsmöjligheter. Foto: Mårten Thorslund

Att få barn fick Mårten Thorslund att göra verklighet av tankar som länge grott inom honom. Foto: Mårten ThorslundInga kommentarer:

Skicka en kommentar