Hon växte upp mitt i en blekingsk sockerbetsåker, men det var inte där, utan när hon läste statsvetenskap och gjorde praktik på en människorättsorganisation i Georgien som Andrea Petterssons odlingsintresse föddes. Närmare bestämt genom en agronom som fick folk att börja odla egen mat och förbättra sin matsäkerhetssituation i den långdragna georgiska konflikten. Idag studerar Andrea själv till agronom och har även varit med och startat odlingar i ett syriskt flyktingläger i Libanon. Dessutom är hon aktiv i Så Syrien, en del av ett internationellt nätverk som skickar fröer till odlare i Syrien. Allt detta berättar hon mer om i Odlarna, och du hör bland annat hur al-Assads regim stryper tillgången på fröer och livsmedel för att svälta människor som vill bli fria från hans diktatur, hur odling kan utjämna maktbalansen för människor i en pressad levnadssituation och hur svårt det kan vara att låta sättpotatis bli utsäde när man bara har mat till ett mål om dagen. Du får även veta varför det är viktigt att odla ekologiskt i ett flyktingläger, och hur överblivna fröer från Europa kan bli skillnaden mellan att äta gräs och att äta bönor för människor i Syrien.
Intervjun är inspelad den 20 augusti, i växthuset på Andreas arbetsplats – en odlingsträdgård för barn i Folkets Park i Malmö.
I programmet hör du bland annat om odlingarna som Andrea var med och startade upp i ett flyktingläger i Bekaadalen i Libanon, nära gränsen till Syrien. Foto: Andrea Pettersson |
Hör vad odling kan få för betydelse när man befinner sig i krig eller på flykt. Foto: Andrea Pettersson |
Fler bilder från odlingarna i flyktinglägret i Bekaadalen hittar du
på Odlarnas facebooksida. Info om hur du går till väga om du vill bidra med fröer till Syrien får du i programmet, liksom på Så Syriens facebooksida.
Hur stora mängder ska man bidra med?
SvaraRaderaHej!
RaderaSå Syrien tar tacksamt emot alla bidrag, oavsett storlek. Besök deras Facebooksida (länk finns i inlägget ovan) och skicka dem ett meddelande där, eller mejla till froertillsyrien@gmail.com så svarar de och berättar hur du går tillväga.
Allt gott,
Olof och Anna
Litet förtydligande! Skillnaden mellan landskapsarkitekter och agronomer är att landskapsarkitekter jobbar med utomhusmiljöer för vistelse/rekreation (landskapsplanering/design i olika skala) och agronomer jobbar med jordbruk (inom den agrara näringen). Landskapsarkitekter jobbar inte mer praktiskt (tyvärr), där är vi nog ganska lika :-).
SvaraRaderaTack för tydligt klargörande av skillnaden! Och stort tack för att du lyssnar på Odlarna!
RaderaAllt gott,
Olof och Anna