9 sep. 2016

Avsnitt 31: Nils ÅkerstedtSom trädgårdselev på 40-talet fick han höra hur konstgödsel och bekämpningsmedel som DDT var framtidens melodi. Efter att ha provat efterkrigstidens moderniteter återgick dock den miljöengagerade trädgårdsmästaren Nils Åkerstedt till ett odlande i samklang med naturen, och på 70-talet utvecklade han den metod som blivit hans signum – sand täckt med ett lager av gräsklipp. Med avstamp i treårsåldern och fascinationen för en sällsynt växt, berättar Nils här om sitt odlings- och trädgårdsliv, som idag – vid 91 års ålder – är på topp. Hör om slumpen som fick honom att ana magin med kombinationen sand-gräsklipp, hur han i upprepade försök visat på metodens överlägsenhet, samt hur den hjälper växter att övervintra upp till fem växtzoner högre än vad de normalt ska klara. Han berättar också varför gräsklipp – om det inte tas tillvara – kan betraktas som ett miljöproblem, om bananträden han har i vardagsrummet, och om ovilja att krusa för överheten. Dessutom får du höra om de rekordskördar som Nils plockar ut ur landen i sin lilla radhusträdgård – eller vad sägs till exempel om 20-25 kg morötter per kvadratmeter?

Intervjun är inspelad den 20 juli hemma hos Nils och katten Kurre i Mörbylånga på Öland. 


Odlingslycka smittar av sig till andra delar av livet – glädjen över att vara omgiven av växter gör till exempel att det även känns roligt att putsa fönster, tycker Nils.
Ingen jord och ingen konst- eller djurgödsel. Bara sand täckt med ett lager gräsklipp får såväl grönsaker som blommor att frodas i Nils trädgård. I programmet får du bland annat veta vilken kornstorlek på sand/grus som är lämpligast.
Nils vill gärna sprida kunskap om odling i sand med gräsklipp, och om metodens alla fördelar. Något han gör både här i programmet, på sin blogg och via skyltar i trädgården till förbipasserande.
Fler bilder från Nils Åkerstedts trädgård hittar du på Odlarnas Facebooksida liksom på hans egen blogg, där du även kan läsa mer om hans odlingsmetod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar