4 sep. 2015

Avsnitt 6: Barbro GuacceroDrömmer du om en täppa i ett varmare klimat? Följ med hem till vinprofilen Barbro Guaccero i syditalien. När hon åkte till Bari 1970 var det för att jobba en tid som designer och sedan återvända hem till Sverige. Istället träffade hon kärleken och blev jordbrukare på den apuliska landsbygden där hon nu odlat i över 40 år, både för husbehov och för försäljning.
Dröm dig bort till meloner på friland, egna apelsiner och bönodlingar vintertid – till ett land där begreppet mördarsnigel inte finns – men hör också om de utmaningar som möter syditalienska odlare. Mycket kan du dessutom låta dig inspireras av även om du odlar på nordligare breddgrader: Vad sägs till exempel om odlingslådor i diskbänkshöjd? Avsnittet går också i vinets tecken, då det var tack vare Barbro som det första syditalienska vinet kom in på Systembolaget i början av 90-talet, och hon sedan dess försett Sverige med vin genom sitt importföretag.

Vi spelade in intervjun på Barbros gård den 20 juni, med åskan dånande utanför fönstren.

Barbros gård, Masseria Guaccero, ligger några mil inåt land från Bari, i regionen Apulien som utgör Italiens klack.
Barbro har inte längre kvar gårdens kommersiella jordbruk men däremot odlar hon allt för husbehov och lite därtill i trädgården. Barbros man Mimmo byggde odlingslådor i ryggvänlig höjd till Barbro när han levde. 
Vad vore livet utan odling och djur? På Masseria Guaccero bor inte bara Barbro utan även 15 hundar. Många av dem är lika förtjusta i tomater som Barbro själv, och "betar" gärna direkt från plantorna.

Fler bilder från Barbros gård finns på Odlarnas Facebooksida. På Barbros hemsida hittar du info om de viner hon importerar till Sverige samt många bra recept på vad du kan laga av din skörd.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar