24 juli 2015

Avsnitt 3: Elisabeth Svalin GunnarssonElisabeth Svalin Gunnarsson är kulturvetare och historiker med odling som specialområde. Hon har tidigare varit chef på Riksförbundet svensk trädgård och idag föreläser hon på trädgårdsutbildningar och trädgårdsresor genom sitt eget företag Kulturträdgården. Hon har även skrivit och fotat flera trädgårdsböcker, däribland ”I trädgårdsmästarens spår”, ”Blommor!” och ”Dahlior”. Här i Odlarna berättar hon bland annat vad vi som odlar idag bör lära från den viktorianska eran, om grönsaker så snygga att de platsar i blomsterrabatten, och om hur man bäst bereder Dahliaknölar – både för att de ska blomma fint och smaka gott. Du får också höra om jordgubbar som ger skörd ända in i augusti och om vilken sorts musik som grödorna vill höra för att växa så bra som möjligt.

Vi spelade in intervjun i växthuset på Elisabeths radhustomt i Vaxholm i mitten av juli, med hennes man CG grävandes utanför. Om du hör lite ljud i bakgrunden så är det bara alla deras fågelvänner, som även de har en given plats i trädgården.

Ute fast inne. Med ett växthus gör det inte lika mycket att sommaren är blöt och kall. Elisabeths och CGs växthus är även vinterhem åt medelhavsväxter som citron- och fikonträd.
I podden berättar Elisabeth om knepen för att få plats med allt man vill på liten yta, och om hur norr kan bli ett lika bra läge som andra väderstreck.
I juli fylls Elisabeths trädgård av rosendoft. Den hon ärvt från sin mormor har hon flyttat med till varje ny trädgård. I Odlarna får du höra om några av hennes favoritsorter.Fler bilder hittar du på Odlarnas Facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar