8 nov. 2019

Avsnitt 87: Agnes Larsson StormgaardEfter många år i restaurangbranschen kände hon att hon ville veta mer om det som låg på tallrikarna, och hon började gå odlingskurser och praktisera på Rosendals trädgård för att lära sig hur bra råvaror blir till. Idag odlar hon själv fram grönsaker till 80 andelsägare, flera restauranger och den egna krogen Farm, och här berättar Agnes Larsson Stormgaard om det småskaliga Krav-certifierade jordbruk som hon och hennes man Mauritz driver på Karshamra gård i Sörmland. Hör hur de bokstavligen följer grödorna från jord till bord, om utmaningen i att få ett småskaligt jordbruk att gå ihop ekonomiskt, och om målet att jorden de odlar ska må bättre när de lämnar platsen än när de kom dit. Hör också hur de använder rester från öl-bryggning i komposten, hur de byggt sin larvtunnel, och hur olika en gurka kan smaka beroende på i vilket stadium man skördar den. Dessutom får du veta varför de har släpat en tio ton tung fängelsecell till gården.

Intervjun spelades in på Karshamra gård den 23 oktober.

Agnes och Mauritz arrenderar marken på Karshamra gård – totalt odlar de på två hektar uppdelat på tre separata fält. Larvtunnlarna har de som mycket annat i verksamheten byggt av återbrukat material
På gården finns två dammar som förser odlingarna med vatten. Trots god vattentillgång stod de nästan utan en period under den torra sommaren 2018. 
Visionen är att skapa en helhet där det är möjligt att följa maten hela vägen från frö till tallrik. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar