5 apr. 2019

Avsnitt 78: Marja WolpherHon odlar ingenting själv, men vet ändå mer än de flesta om odlares villkor. Som temahandläggare för mat, naturresurser och handel på Afrikagrupperna har Marja Wolpher träffat många småbrukare i bland annat Moçambique, och här berättar hon hur Afrikagrupperna stöttar odlare i en rad länder i södra Afrika genom att försvara deras rättigheter och föra deras talan i Sverige och EU. Hör bland annat hur biståndspengar och investeringar för att ”utveckla” jordbruket har resulterat i att stjälpa småskaliga bönder och gynna multinationella kemiföretag, hur viktigt det är att som odlare ha makten över sitt eget utsäde, och hur konventionellt jordbruk bygger på fosfor från det ockuperade Västsahara vars befolkning lever på flykt och är beroende av matbistånd. Hör också hur landgrabbing lett till att många bönder blivit av med sin försörjning, att småskaligt inte är lika med ineffektivt, och att flera FN-rapporter lyfter småskaligt agroekologiskt jordbruk som lösningen för en hållbar matförsörjning. Och så får du veta att kvinnliga bönder producerar runt 90 procent av maten på den afrikanska kontinenten, samtidigt som investeringar som ska underlätta jordbruket oftast går till män.

Intervjun spelades in i Stockholm den 20 februari.

Att kombinera odling av fruktträd med andra grödor kan till exempel vara bra för att hushålla med vatten. Foto från Moçambique av Marja Wolpher.
Marja berättar bland annat hur Afrikagrupperna jobbar för att försvara rätten att spara och använda eget utsäde. Foto från Moçambique av Marja Wolpher.
I programmet hör du hur en grupp odlare jobbar med uppförökning av kassava. Foto från Moçambique av Marja Wolpher.


2 kommentarer:

 1. Tusen tack för ett extra fantastiskt bra avsnitt!!Jag blev så upplyst, informerad och nyfiken på att veta mer tack vare er "utvidgade" globala syn på odling (har inte hittat det någon annan liknande podd) och val att intervjua Marja.
  plus alltid ett nöje tackvare din otroligt proffsiga intervjuteknik!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla!! Det blir vi jätteglada över att höra!
   Allt gott, Anna och Olof

   Radera