8 mars 2019

Avsnitt 76: Katja JasseyI barndomens trädgård utanför Helsingborg var det naturen som styrde, och det fanns ingen i hennes närhet som smittade med något odlingsintresse. Ändå har hon varit odlare så länge hon kan minnas. Som liten köpte hon fröer och sådde såväl tagetes som bomull, och utanför alla lägenheter hon bott sedan hon flyttade hemifrån har hon hittat sig någon jordplätt att odla. Nu har Katja Jassey under många år bidragit till att göra Stockholm till en bättre odlingsstad, inte minst genom den skogsträdgård hon varit med och byggt upp i Bagarmossen, och om detta – liksom om sin odlingslott i Skarpnäck och familjens odlingar i Gambia – berättar hon här i Odlarna. Hör om koloniodling som antikapitalistisk rörelse, om getter som kommer och går med sådan punktlighet att man kan ställa klockan efter dem, och om projektet Orten odlar. Hör också om täckodling i såväl Gambia som Sverige, om druvor som räcker till hela koloniområdet, och om Katjas nästa plan för Bagis – en kollektiv hönsgård. Dessutom frågar vi oss varför pallkrageodlingar får så mycket mer uppmärksamhet än koloniodling.

Intervjun spelades in den 21 februari, hemma hos Katja i Bagarmossen i Stockholm.

I programmet berättar Katja hur hon och andra boende byggt upp en gemensam skogsträdgård i Bagarmossen – liksom om utmaningar med skogsträdgårds- och tillsammansodlingar. Foto: Katja Jassey
Katjas senaste odlingspassion är växter som hon kan färga garn och tyger med. Något som också lett till en syslöjdsrevansch. 
En del av odlingarna på gården i Gambia. Foto: Katja Jassey

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar