4 maj 2018

Avsnitt 68: William BaileyKan några hundra kvadrat grönsaksodling på en asfaltsyta mitt i en stad bli miljömässigt försvarbar och kommersiellt gångbar? För att få svar på det startade William Bailey och hans kompanjon Jonas Lindh Kajodlingen i Göteborg, och här berättar William om drivkraften att visa att mer mat kan produceras i närheten av där den äts och hur de säljer nyskördade grönsaker till privatpersoner och restauranger inom några kilometers radie från sina odlingar. Hör vilka grödor som kan betala lönen för trångbodda asfaltsbönder, om det ohållbara i att ersätta inflödet av mat till staden med ett inflöde av jord och gödsel, och att vi behöver ta oss ur pallkrageparadigmet om stadsodling ska kunna förtjäna sin plats. Hör också om det respektlösa i vitkål för en krona kilot, den avgörande skillnaden mellan att försöka bli självförsörjande på mat genom odling och att försöka försörja sig på odling, och att det som man känner ger livet mening inte nödvändigtvis är det som resulterar i flest lyckorus. Dessutom får du veta hur en säl kan bli det som lockar stadsbor till självplock av sallat.

Intervjun spelades in i Göteborg den 27 april.

De senaste åren har Kajodlingen legat i Frihamnen. Nu ska ytan bebyggas och Kajodlingen flyttar vidare till nästa pir. I programmet berättar William hur de jobbar med att skapa så mobila lösningar som möjligt.  

Nyckeln för att lyckas med kommersiell odling på liten yta är grödor som kan skördas flera gånger per säsong – och att få bort mellanhänder, säger William. 

William vill visa att stadsbonde är en fullt rimlig titel, och ett mål med Kajodlingen är att inspirera fler till att börja odla för försäljning i stan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar