10 feb. 2017

Avsnitt 41: Lena BenjegårdNär Göteborgs Botaniska sökte en trädgårdsmästare till sin blivande rehabiliteringsverksamhet för utmattade var Lena Benjegård själv på väg tillbaka efter en utbrändhet. Hon hade tillfrisknat genom självmedicinering med natur och trädgård och när jobbet som rehabträdgårdsmästare blev hennes kände hon som om hon vunnit högsta vinsten på lotto. Här berättar hon om Gröna rehab där hon nu odlat människors välmående i tio år och där hennes egen erfarenhet av utmattning varit en merit. Hör hur hon planerat trädgården för att passa verksamheten, vad man egentligen gör under dagarna på Gröna rehab och vad forskningen säger om grön rehabilitering som medicin mot utmattningssyndrom. Lena berättar också hur hon mitt i repetitionerna för en teateruppsättning kom på att hon inte alls ville vara skådespelare utan trädgårdsmästare, om jordbakterien som tros kunna höja serotoninnivån i hjärnan och om att bryta ältande och oro med fascination och mindfulness. Dessutom får du veta vad du ska tänka på om du själv vill förebygga stress med hjälp av odling och trädgård.

Intervjun är inspelad den 3 januari på Gröna rehab i Änggården i Göteborg.

Hör varför hängmattor, ogräs och de omgivande Änggårdsbergen är lika viktiga inslag som trädgårdsskötsel och grönsaksodling i Gröna rehabs verksamhet.

Inspireras av hur Lena löst det med bevattning i växthuset för att slippa onödig stress under högsäsong.

När Lena såg Blå bergvallmo för första gången föll hon nästan på knä. I programmet berättar hon vilken sort som är hennes absoluta favorit och som hon idag odlar på sin kolonilott vid havet. Foto: Lena Benjegård

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar