24 juli 2015

Avsnitt 3: Elisabeth Svalin Gunnarsson



Hon är kulturvetare och historiker med odling som specialområde och föreläser på trädgårdsutbildningar och trädgårdsresor genom sitt företag Kulturträdgården. Hon är även före detta chef på Riksförbundet svensk trädgård och har skrivit och fotat trädgårdsböcker som ”I trädgårdsmästarens spår”, ”Blommor!” och ”Dahlior”. Här i Odlarna berättar Elisabeth Svalin Gunnarsson bland annat vad vi som odlar idag bör lära från den viktorianska eran, om grönsaker så snygga att de platsar i blomsterrabatten, och om hur man bäst bereder Dahliaknölar – både för att de ska blomma fint och smaka gott. Du får också höra om jordgubbar som ger skörd ända in i augusti och om vilken sorts musik som grödorna vill höra för att växa så bra som möjligt.

Intervjun är inspelad i växthuset på Elisabeths radhustomt i Vaxholm i mitten av juli, med hennes man CG grävandes utanför. Om du hör lite ljud i bakgrunden är det bara alla deras fågelvänner, som även de har en given plats i trädgården.

Ute fast inne. Med ett växthus gör det inte lika mycket att sommaren är blöt och kall. Elisabeths och CGs växthus är även vinterhem åt medelhavsväxter som citron- och fikonträd.
I podden berättar Elisabeth om knepen för att få plats med allt man vill på liten yta, och om hur norr kan bli ett lika bra läge som andra väderstreck.
I juli fylls Elisabeths trädgård av rosendoft och den hon ärvt från sin mormor har hon flyttat med till varje ny trädgård. I programmet får du höra om några av hennes favoritsorter.



































































Fler bilder hittar du på Odlarnas Facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar