18 maj 2018

Avsnitt 69: Tareq Taylor



Han har arbetat på restaurang sedan han var 16, och det är som kock de flesta känner honom – bland annat genom hans många kokböcker och tv-programmet Trädgårdstider. Men Tareq Taylor lagar inte bara till det som andra producerat – privat är han själv en hängiven odlare, och här berättar han hur det kom sig att han – vars tidigare odlingserfarenhet var begränsad till en tunna luktärter på barndomens asfaltsgård – för nio år sedan började förvandla gräsmattorna runt familjens mexitegelvilla till en oas med alltifrån perennrabatter till grönsaksland. Hör om en plantering som uppifrån ser ut som yin och yang, om smakfavoriter från naturen, och om hans fäbless för raps. Hör också om hans ambition att få folk att vistas mer vid sina spisar, om framgången det innebär att ha en restaurang som inte är ett minusprojekt, och om att äta upp det som andra lämnat på tallriken. Dessutom konstaterar vi att hållbart producerad mat inte ska behöva vara en klassfråga.

Intervjun spelades in den 6 maj.

Amadine, amadine, och amadine. Tareq hoppas få se ett bredare urval av potatissorter än så i butikerna framöver.
Bland de många boktitlar som Tareq står bakom finns bland annat Sylta, safta och lägg in – han ogillar matsvinn och är mån om att försöka ta hand om allt som trädgården ger.
Ramslök är en av de många vilda växter som Tareq gärna använder sig av i sin matlagning.

1 kommentar: