När han var liten var trädgården faderns domän och förbjuden mark. Men lotsad av sin låtsaskompis Monsieur Baboudet bestämde han sig för att bli trädgårdsmästare, och som 19-åring flyttade han från hemstaden Nantes i Frankrike för att bli lärling på en plantskola i Hamburg. Idag har Philippe Hässlekvist (fd Plöninge) varit i yrket i över 40 år, och här berättar han hur det kom sig att han blev köksträdgårdsmästare på Bergianska i Stockholm, liksom om sin privata trädgård och sitt nuvarande arbete med köksträdgården på Fredriksdal i Helsingborg. Hör om en favoritböna som smälter i munnen, vilken gröda som fick en japansk ambassadör att ropa högt av förtjusning i Bergianska, och hur slumpmässiga upptäckter genom historien gett oss helt nya grödor. Hör också vad Philippe, som skrivit boken Den goda jorden, ser som den perfekta sammansättningen mellan lera, sand och mull, hur han innan det blev hett odlade 170 olika sorters chili, och hur det kom sig att han blev dubbad riddare av chilisorten Espelette. Dessutom konstaterar vi ännu en gång att den ultimata gödseln stavas gräsklipp.
Intervjun är inspelad den 10 april, i ett lusthus på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg.
Fredriksdal är uppbyggt kring en herrgård från 1700-talet och består idag av 32 hektar med alltifrån rosarium och djurgårdar till en stadsdel ditflyttad från centrala Helsingborg. |
Philippe är lite av en sortnörd och bjuder i programmet på många spännande sorttips. |
Köksträdgården som Philippe ansvarar för består av både en historisk och en modern del. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar