Hon växte upp på lantbruk i en tid när kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel generellt omfamnades som smarta hjälpmedel och produktivitetshöjare. Själv tvivlade hon på jordbrukets quick fix, och när hon började odla egen mat sökte hon istället hållbara odlingsmetoder långt innan ekologiskt blivit ett begrepp, bland annat genom föreningen Fobo, Förbundet organisk-biologisk odling. Idag har Karin Jansson en lång rad år av odlingserfarenhet i ryggen och inspirerar andra omställare som redaktör för Fobos tidning Odlaren och som lärare på Holma, en folkhögskola med odlingskurser som hon även varit med och grundat. Som medverkande här berättar hon bland annat om nödvändigheten av lägre löner och dyrare mat, om fördelarna med alléodling och om det stora systemfel som gör att Fobo är emot spridning av rötslam på åkrar – trots att vi behöver ta till vara även på mänsklig näring. Du hör också om civil fröolydnad, vad som händer med svensk matförsörjning om Sverige inte längre kan importera olja, och om att delvis gå bakåt för att ha möjlighet att komma framåt. Dessutom får du veta vad som växer på landets åkrar – egentligen.
Intervjun är inspelad den 29 juni i odlingsområdet på Brunnshög i Lund, där Holma folkhögskola har sin stadsodlingskurs.
På 80-talet var Karin själv grönavågare i Dalarna, men dagens gröna vågor rullar framförallt in över städerna, menar hon. |
Skitbra program! Tack! Heja Karin!
SvaraRadera