1 juli 2016

Avsnitt 26: Johnna Gilljam (Bondjäntan)Många odlingsintresserade har länge följt hennes trädgårdstillvaro i bloggform, och vi är glada över att Johnna Gilljam a.k.a. Bondjäntan nu även delar med sig av sitt liv med odling och självhushållning här i Odlarna. Hör henne berätta om sitt fantastiska Glädjehus – ett växthus tillika vinterbostad till drygt 30 trevliga hönor, som förutom att bjuda på ägg värmer upp sitt eget hem och producerar högkvalitativt gödsel till trädgårdens alla odlingar. Hör också om att odla i månskenet då heltidsjobbet upptar all dagtid, om jakten på materialet med ”rätt känsla för foten” till mindfulness-stigen i lunden, och om att tillslut lyckas övertala familjen att få omvandla en sista bit gräsmatta till köksträdgård. Dessutom delar Johnna, som är bokoman, med sig av sina favoriter i trädgårdsbokhyllan samt avslöjar vad hon egentligen gör när hon varje nyårsdag besöker Vita huset. Sist men inte minst får du veta namnet på den finaste rådjursskrämma man kan tänka sig.

Intervjun spelades in i Johnnas blå hus i Sorunda i början av maj.

I Glädjehuset blir det så varmt och ljust att vissa hönor lägger ägg även vintertid. Framför Glädjehuset syns delar av köksträdgården som Johnna håller på att flytta – ett exempel på att hennes trädgårdstavla ännu inte är färdigmålad.

Johnna vill inte vara i producenternas våld. Att odla och ha egna hönor är ett sätt att slippa det.


I höstas planterade Johnna 300 vitlökar - men så har hon också vitlök till nästan allt. De är även goda att mjölksyra, berättar Johnna, som syrar en mängd olika grönsaker.

2 kommentarer:

 1. Bra reportage. Hade varit kul att höra mer om fermentering,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för respons! Om du inte redan kollat in Johnna Gilljams blogg bondjantan.blogspot.se så gör det! Där skriver hon en hel del om fermentering. Hon har precis i dagarna även startat ytterligare en blogg som är nischad mot mat: bondjantanskok.blogspot.se - gissar att det kommer bli en hel del fermentering där också :-) Bondjäntan och Bonjäntans kök finns även på Facebook: facebook.com/bondjantan respektive facebook.com/bondjantanskok
   Bästa hälsningar, Anna och Olof

   Radera