Från mitten av 90-talet och nästan tio år framåt arbetade Johanna Hofring som modeskapare, stylist och butiksinnehavare i New York. Insikten om att villkoren för människor som odlar och syr kläder ofta står i total kontrast till den glamorösa modebransch hon själv verkade i, blev fröet till ett stort odlingsintresse och fick henne att starta Ekovaruhuset där hon sålde kläder i ekologiskt odlade material. Numer odlar Johanna själv för fullt i kollektivet som hon och hennes man grundat i Mölnbo i Södermanland, och i Odlarna berättar hon hur det är att både odla och leva tätt tillsammans med andra i ett litet torp utan rinnande vatten, om glädjen i att vara åtminstone delvis självförsörjande på mat, och om sitt nyuppvaknade intresse för blommor – i synnerhet de som är laxrosa. Du hör också om ankor som äter mördarsniglar – men bara om de dekoreras med havregryn och placeras fint i matskålen – om bygget av ett kombinerat dass- och drivhus, och om Johannas försök att plantera björk bland trafiken i The Big Apple. Dessutom får du veta vilket sorts persikoträd som dignar av frukt i ett oskyddat läge i zon 3, samt vad Bette Midler egentligen har med New Yorks grönska att göra.
Intervjun är inspelad i början av maj i kollektivet Backen i Mölnbo.
I podden berättar Johanna hur hon gör nässelsoppa. Receptet fick hon av en kock på välrenommerade restaurang Aquavit i New York. Du hör också hur Johanna tillreder kirskål. |
En dröm är att kollektivet Backen ska kunna växa och bli till en ekoby. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar