25 mars 2016

Avsnitt 19: Björn Oliviusson


För biologen Björn Oliviusson blev akvariet han fick som femåring upptakten till odlingsintresset som följt honom genom livet och som nu fått blomma ut i ett aquaponiskt system som han byggt upp som industridoktorand på KTH. Följ med till Björns kupolformade växthus och hör hur fiskar får både bananer och papaya att frodas. Vad är egentligen aquaponisk odling, är det ett system som lämpar sig för hobbyodlare, och hur skulle något så problematiskt och omiljövänligt som fiskodling kunna bli en del av en hållbar matförsörjning? Det, liksom hur kombinerad fisk- och grönsaksodling kan vara ett sätt att utnyttja spillvärme och regnvatten, är bara några av frågorna du får svar på kring aquaponik. Dessutom får du en hel del smarta tips på hur du kan energioptimera ett växthus.

Intervjun spelades in i början av mars, i växthuset som byggts upp för Björns odlingar invid Berga Naturbruksgymnasium i Södermanland.

Genom aquaponik får Björn utlopp för både sin växt- och fiskfascination. Papaya, banan och kakao är några av de grödor som frodas i hans växthus.
Aquaponik är ett cirkulärt system. Regnvatten som kompenserar vatten som dunstar liksom fiskmat är det enda som behöver tillsättas.
Tilapiafiskarna i Björns bassäng äter gärna vegetariskt. När maten passerat genom fiskarna blir den växtgödning. Växterna i sin tur, suger åt sig näringen i fiskarnas avloppsvattnen och renar det innan det återförs i fiskbassängen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar