26 feb. 2016

Avsnitt 17: Dante Hellström


Går det att odla utan att vare sig gräva, vattna eller gödsla? Absolut, i alla fall i en skogsträdgård, menar Dante Hellström som är involverad i en massa odlingar i Stockholmsområdet, däribland stadsodlingen på Naturhistoriska riksmuseet och skogsträdgården vid idrottshallen i Fisksätra. Dante undervisar även i stads- och skogsträdgårdsodling, bland annat på förskolor och Stockholms universitet, och i det här avsnittet får du stifta bekantskap med både honom och några av de växter som han anser vara skogsträdgårdens största superstjärnor. Lär dig vilka komponenter som behövs för att skapa ett eget fungerande ekosystem, vilken växt som kan användas både som spenat, sparris, broccoli och quinoa, och att en skogsträdgård – trots namnet – passar oavsett om man har en jätteträdgård eller bara någon enstaka kvadratmeter. Dante delar även med sig av receptet på jord som slår all som kan köpas för pengar, liksom av ätbara fynd som kan göras när blomsterlökarna reas ut framåt vintern. Dessutom får du en hint om vad Dante har i sina gröna drinkar, samt vad du kan göra med alla gröna plommon när du kartgallrar.

Intervjun spelades in vid plantskolan som Dante är med och driver invid Saltsjöbanans spår i Fisksätra. I en solrosprydd husvagn en mörknande decembereftermiddag 2015.

Plantskolan drivs som ett socialt företag, och även i andra odlingar där Dante är aktiv har den sociala biten en viktig roll.
Sallatsaralia, spansk körvel och den gode Henrik är några av de växter som förökas i plantskolan och som du hör mer om i detta avsnitt.

Att ta vara på alla resurser är a och o inom permakultur. I plantskolan blir till exempel begagnat virke till odlingslådor.

Fler bilder från plantskolan i Fisksätra finns på Odlarnas facebooksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar